Pierniki i pierniczki

Wpis

sobota, 31 grudnia 2011

Grzybowa z makaronem naleśnikowym

Składniki

  • 1 zupa pieczarkowa lub grzybowa
  • z papierka ? ( ja użyłam borowikowej knorra )
  • ? szklanki słodkiej śmietanki
  • ? litra rosołu ( jak nie ma to wody )
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 6 gotowych naleśników ( ja miałam zamrożony gotowy makaron z naleśników )
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia

Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na maśle .

Przełożyć do garnka i zalać rosołem, wywarem warzywnym lub wodą i gotować 10 minut.

Rozrobić w odrobinie wody gotową zupę grzybową, , z papierka ? i wlać do garnka .

Gotować 5 minut.

Wlać śmietankę .

Doprawić zupę do smaku .

Naleśniki ( jeśli były zamrożone to przelać gorąca przegotowaną woda by rozmarzł i odcedzić ) zwinąć w ruloniki i pokroić w paseczki.

Na talerzach ułożyć makaron naleśnikowy, zalać gorącą zupą posypać natką .

Drobna rada .

Ja przy okazji gotowania rosołu odlewam sobie za każdym razem jakieś ? litra, studzę i mrożę, a potem mam gotowy jak muszę zrobić szybką zupę lub sos .

Tak samo postępuje z naleśnikami .

Co jakiś czas smażę sobie kilkanaście naleśników, kroję je na makaron, dzielę na porcje i zamrażam .

Mam gotowy do zup owocowych, grzybowej, lub innych .

Można z niego też robić deser ze słodkim sosem i owocami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
palickijan579
Czas publikacji:
sobota, 31 grudnia 2011 11:32

Polecane wpisy

Kanał informacyjny